Magnezyum Nedir?
Magnezyum, vücudun düzgün çalışmasını sağlayan önemli bir mineraldir. Vücut içerisinde 300’den fazla kimyasal reaksiyon magnezyuma bağlıdır. Magnezyum eksikliğinde kaslarımızı işlevlerini yeterince gösteremez, sinirleriniz mesajları iletemez, kalp ritminiz düzenli çalışamaz, kan şekeriniz dengeli gitmez ve eklem kıkırdaklarınızın sağlığını koruyamaz. Bunun yanında protein, kemik ve DNA sentezine yardımcı olmaktadır.
Vücudunuz magnezyumu kendisi üretemez ve dışarıdan ya besinlerle ya da takviye şeklinde almanız gerekmektedir. Magnezyum ihtiyacınız cinsiyete ve yaşa göre değişkenlik göstermektedir.
*19 yaşından büyük, kadın ya da gebe iseniz günde 310-350 mg magnezyum almalısınız.
*30 yaşı altında, erkek iseniz 400 mg magnezyum almalısınız.
*30 yaş ve üstü erkek iseniz 420 mg magnezyum almalısınız.
Magnezyum Nereden Alınır?
Magnezyumu yiyeceklerden almak her zaman doğru bir seçimdir lakin günümüz şartlarında doğal, el değmemiş, çevresel kirlilik, (radyasyon başta olmak üzere ‘’kimyasallar ‘’) yediğimiz besinleri de etkilemektedir. Besinlerin yanında multivitaminler ve besin takviyelerinden de magnezyumu vücudunuza kazandırabilirsiniz.
Hangi Durumlarda Magnezyum Alımına Dikkat Etmelisiniz?
Böbrekler fazla magnezyumu filtreler bu nedenle ki sağlıklı bir bireyin tükettiği besinlerden aşırı magnezyum alması çok sık karşılaşılan bir durum değildir. Multivitamin ya da besin takviyelerini kullanırsanız lütfen doktorunuza ya da beslenme uzmanına danışmanızı öneririm. Aşırı magnezyum alımı ishale, mide bulantısına, karın kramplarına ve kalp ritim bozukluğuna yol açabilmektedir.
***Aşağıdaki hastalıklarınız var ise magnezyum takviyesi kullanmamalısınız:
-Kalp Bloğu
-Böbrek Yetmezliği
-Bağırsak Tıkanıklığı
-Myastenıa Gravis
Magnezyumdan Zengin Besinler
Yeşil yapraklı sebzeler, tam tahıl ürünleri, baklagiller, kuruyemişler ve balıklar…
BALIK TÜRLERİ: Somon, Halibut, Atlantik Uskumru, Atlantik Pollock
SEBZE VE MEYVE TÜRLERİ: Ispanak, Pazı, Muz, Demirhindi, Kabuklu Patates, Bamya
TAHIL TÜRLERİ: Buğday Tohumu, Kinoa, Kepekli Tahıllar, Kahverengi Pirinç
BAKLAGİL TÜRLERİ: Bezelye, Siyah Fasulye, Nohut, Edamame, Tempeh (pişmiş), Soya Fıstığı, Tofu, Badem, Fıstık vb, Kabak Çekirdeği, Keten Tohumu, Chai Tohumu,
Depresif, stres, kan şekeri dengesinde ve tansiyon problemlerinde magnezyum Taurat formu
Sindirim ve kabızlık probleminde magnezyum sitrat formu
Ağrı, anksiyete, uykusuzluk problemlerinde magnezyum biglisinat formunu
Fibromiyalji, kas ağrılarında ve kronik yorgunlukta magnezyum malat formunu
Bilişsel/ beyin sağlığı, Alzheimer, duygu durum bozukluklarında magnezyum treonat formunu
Yorumlar (0)
Yazıya ilk yorumu siz yazarak düşüncelerinizi diğer kullanıcılarla paylaşabilirsiniz.